Un Nadal eco-conscient: 4 consells per a unes festes slow i sostenible

Ens acostem a què, sens dubte, és la data més consumista de l'any: el Nadal. En aquesta època disparem la producció de plàstic i residus difícils de gestionar, el consum energètic, les compres innecessàries i una infinitat d'excessos que està a la nostra mà evitar.

El Nadal és una època de l'any en què les persones aprofiten per fer més reunions d'amistats i familiars, compartint més temps junts i aprofitant el que sol ser un període de vacances per retrobar-se amb els éssers estimats. Aprofitem per fer una ullada recorrent l'any i ens quedem amb els bons records i els moments compartits. Tot i això, moltes vegades aquesta època ve acompanyada d'un consumisme desbordat realment innecessari. És possible evitar-ho? Per descomptat, la resposta és "sí".

Per evitar un altre any d'excessos i malbarataments, fent d'aquest any unes festes més ecoconscients, us donem quatre consells per aplicar l'estil de vida slow life i la sostenibilitat a les nostres festes:

 

1. Adorns

Decorar la nostra llar ens fa viure el Nadal d´una manera més entranyable i especial. Això sol venir acompanyat de la compra d'un arbre (el típic avet), ja sigui de plàstic o natural. Alguna de les dues opcions és ecològica o sostenible? Realment, no.

Si ja disposes d'un arbre de sintètic, sens dubte és bona idea reutilitzar-lo però si no, no recomanem comprar-ne un, ja que estarem generant nous residus plàstics i tampoc natural, ja que en escassíssimes ocasions sobreviuen els nombrosos dies a l'interior, a la calor del llar i el fet d'estar en un test. L'opció més senzilla, un "arbre" de paret al qual podràs donar forma amb els materials que prefereixis.

La solució? Crear la nostra pròpia decoració amb branquetes, fulles, cítrics deshidratats, palets de canyella (fins i tot estrelles d'anís)... o plantes que tinguem a casa. Imaginació al poder! A més de reutilitzar tots els adorns que tinguem ja, és molt gratificant crear els teus, hi ha nombroses idees amb materials reciclats que quedaran ideals.

 

2. Regals

La majoria de vegades comprem objectes que acaben oblidats en algun racó de la casa. I si regalem experiències? Una visita al teatre, una entrada per a un concert proper, una exposició d'art, gaudir de l'enoturisme, rutes en plena Natura o una escapada seran, de ben segur, una opció que els nostres éssers estimats gaudiran més.

I, si optem per comprar algun detall, sempre serà millor opció marques ecològiques o sostenibles i en punts de venda directes oa través del petit comerç local.

Com embolicar els detalls també és important, ja que molts papers de regal porten components plàstics o tintes que impedeixen un correcte reciclatge. La millor opció, optar per un paper kraft (sí, aquell de color cartró que no s'ha sotmès a processos químics agressius o nocius) i decorar-lo amb uns llaços, branquetes o flors seques; si poden ser reutilitzats, millor encara.

 

3. Despesa energètica

Ens encanta donar-li un toc nadalenc a casa, però no cal que la casa estigui plena de llums per tot arreu. Podem triar opcions de led i recolzar-nos amb una cosa que li dóna un encant realment especial: les espelmes. Són una opció ideal per decorar els racons que vulguem i també per donar calidesa a taula. 

Amb la baixada del termòmetre, moltes llars eleven el termòstat per sistema, quan especialment en moments de reunió, el fet de ser més persones a casa ja farà que la temperatura pugi una mica més del normal.

 

4. Menú 

Hi ha nombrosos estudis que han conclòs que en aquestes dates es llença més menjar. Per què? Tendim a comprar massa, una vegada més.

Parem-nos a pensar en nombre de comensals i què menjarem per idear un menú acord, en la seva justa mesura. Especialment, tenint en compte que per al cas dels sopars seria especialment recomanable que fossin lleugeres.

 

En definitiva, aplicant aquests consells senzills aconseguirem passar les festes d'una manera eco-conscient, vivint-les segons l'estàndard slow life i essent més sostenibles. Sens dubte, optant per aquests petits tipus haurem acabat aquestes dates amb orgull d'haver aportat el nostre granet de sorra perquè cada acció compta.

 

 

 Composición árbol de pared      Centro de mesa con velas 


Tornar al bloc